niedziela, 15 czerwca 2008

Banoffee pie z truskawkami

Truskawkowy Tydzień




Tak wiele jest wspanialych przepisow z uzyciem truskawek, a ja mialam trudnosci z wybraniem tego jednego na tydzien truskawkowy zorganizowany przez Olge na jej blogu Smak Imprezy . Powodem jest brak czasu i co gorsza natchnienia na kucharzenie. Wine za to ponosi moj siedmio-i-pol-miesieczny synek, ktory nie dosc ze rosnie z gigantyczna predkoscia to w dodatku obrazil sie na spanie. Nawet jego ostania milosc do wirujacej pralki nie przynosi wyczekiwanych efektow, zatem z czasem u mnie bardzo krucho, zwlaszcza na szalenstwa w kuchni. Pomysl na banoffee pie podsunal mi moj brat- sama nawet nie wierze w to co napisalam, bo moj brat nalezal do grona tych anty-kuchennych. Do dzis pamietam jego slynne kanapki, grubosci polowy bochenka, by nie trzeba bylo biegac do kuchni co pol godziny, a tu dzis moj brat daje mi porady kulinarne. Czekam na wiecej przepisow, braciszku i na ta ksiazke z przepisami na lody:))

Przepis na Banoffee jest bardzo prosty. Warstwe truskawek mozna zamienic na inne sezonowe owoce- czeresnie, wisnie lub winogrona. Jedyny mankament to gotowanie puszki skondensowanego mleka przez 2.5 godziny. Dopiero po czasie dowiedzialam sie ze juz "gotowana" puszke mleka mozna kupic prawie w kazdym portugalskim supermarkecie. Chce tu napomknac ze podczas gotowania puszka musi byc cala zanurzona w wodzie i gotowana na malym ogniu, w przeciwnym wypadku grozi wybuchem i udekorowaniem calej kuchni lacznie z sufitem, prawda braciszku??



Banoffee pie z truskawkami:

Skladniki:
mala puszka skondensowanego mleka
200g ciastek, najlepiej typu digestive
1 zoltko
1/4 kostki masla
2 szklanki smietany (min 30%)
2 banany
ok.10 sredniej wielkosci truskawek
3 lyzeczki imbiru w proszku
Skorka z cytryny i kilka kropel soku


Sposob wykonania:
Puszke skondensowanego mleka gotowac na malym ogniu przez 2.5 godziny, pamietajac o tym by byla ona zawsze zanurzona w pelni w wodzie. Po tym czasie odstawic na 15-20minut do ostygniecia.
Ciastka dokladnie rozgniesc, dodac zoltko, imbir i zalac goracym maslem. Delikatnie zagniesc i wstawic do lodowki na ok 30 min. W tym czasie mozna przygotowac owoce. Truskawki dokladnie umyc, i pokroic wedlug uznania. Ja pokroilam w plasterki i musze powiedziec ze mialam problem przy krojeniu. Moze drobna kostka lepiej sie sprawdzi.
Na mala tortownice wysypac schlodzone ciastka i lekko przyciskajac uformowac spod ciasta. Puszke skondensowanego mleka ostroznie otwozyc (bardzo goraca!!), wymieszac i wylac na ciastka rownomiernie rozprowadzajac. Wysypac truskawki i przykryc polowa ubitej smietany (nie slodzonej!). Banany pokroic w plasterki i wymieszac w malej miseczce z kilkoma kroplami soku z cytryny. Ulozyc ladnie na pierwszej warstwie smietany i przykryc pozostala. Posypac skorka z cytryny. Oto cala filozofia! Podawac na zimno. Smacznego truskawkowego szalenstwa!

5 komentarzy:

Małgosia.dz pisze...

Fajne! :) Zapewne słodkie? Ale ja nie boję się słodkości
(choć niestety powinnam ;-)).
A z synkiem przeprowadź Agato długą i poważną rozmowę. ;-)) Sen jest wszak bardzo ważny dla takich maluszków. Hihi, mówi to matka najbardziej niepoprawnego (jeśli chodzi o sen) dziecka na świecie. ;-)0

Agata pisze...

Oj slodkie, slodkie:))Synus wlasnie spi- jak zajac. Mam czas na zerkniecie do maila i uczesanie wlosow :)) Chyba nie wykrece sie od tej rozmowy, tylko w jakim jezyku do niego przemawiac ?? ;-)) Pozdrawiam goraco wszystkie mamy- posiadaczki najukochanszych niepoprawnych dzieciaczkow!!

cudawianki pisze...

taka gotowa puszke mozesz kupic w kazdym markecie z firmy caranation. ja bardzo czesto uzywam i polecam.
pozdrawiam! :-)

Agata pisze...

W Portugalii?? :=))Tutaj jest ale innej firmy, ale dzieki za podpowiedz, byc moze przyda sie podczas miesiecznego pobytu w Polsce, choc nie zamierzam podczas niego gotowac, bede rozpieszczana przez mame, hurra!!!!!

cudawianki pisze...

no oczywiscie, a mnie sie jakos pomylilo, ze Ty tez z zielonej wyspy... pewnie przez inna agatke... ;-)