sobota, 11 kwietnia 2009

Mazurek kajmakowy



Bedzie krotko bo musze biec do sprzatania i dalszego gotowania.

U mnie w domu nigdy nie bylo tradycji pieczenia mazurkow ale odkad zaprzyjaznilam sie z Kasia z Warszawy pieke je u siebie w domu. W tym roku mama musiala przeslac mi make krupczatke poczta:))

Przepis na kruche ciasto (dwa duze i jeden maly mazurek)
1kg maki krupczatki
1 szkl cukru (moze byc puder)
1 cukier waniliowy
1 lyzeczka prosz do pieczenia
6 zoltek gotowanych, przetartych przez sitko
2 zoltka
1 kostka masla
pol kostki margaryny
pol szkl smietany
2-3 lyzki oleju
2-3 lyzeczki soku z cytryny
szczypta soli

Bakalie: rodzynki, orzechy wszelkiego rodzaju, suszone sliwki i morele.

Na stolnicy wszystko razem posiekac nozem, zagniesc. Odlozyc do lodowki na przynajmniej godzine. Blaszke natluscic, wysypac maka, ciasto posmarowac bialkiem. Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Piec ok 40 min lub do zarumienienia.

KAJMAK
(na 2 mazurki)
pol litra smietany
300g cukru
lyzka masla
Smietane i cukier gotowac caly czas mieszajac do momentu gdy kropelka na talezu sie nie rozlewa. Kajmak nie moze byc za gest bonie pokryje dokladnie bakalii. Na koniec dolozyc lyzke masla i utrzec.

Na upieczone spody polozyc wymieszane bakalie (orzechy lekko stluczone) i zalac kajmakiem.

smacznego

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Ten mazurek rowniez bierze udzial w e-ksiazce "Kuchni Wielkanocnej", ktorej autorka bedzie Olga Smile z blogu Smak Imprezy oraz do "konkrursu z jejem" pod patronatem

Konkursowi z Jajem patronuje zPierwszegoTloczenia.pl
Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Uprasza sie o umieszczenie komentarza dotyczacego osoby uzyczajacej przepis na te boska babke :)
Kasia z Warszawy :)

Agata pisze...

No tak Kasiu, ale gafa!! Zaraz uiszcze errate:) Buziaczki