sobota, 11 kwietnia 2009

Mazurek makowo- bakaliowy



Mak na Wielkanoc?? A dlaczego nie?

Skladniki na 12 porcji:

Na kruche ciasto:
250g maki
250g masla
5 lyzek cukru pudru
3 zoltka ugotowane na twardo

Na mase:
puszka masy makowej
1 lyzka maki ziemniaczanej
i lyzka bulki tartej
3 jajka
100g cukru
1/4 szkl mleka
1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
100g migdalow

Make przesiac na stolnice. Dodac pokrojone na male kawalki, mocno schlodzone maslo oraz cukier puder. Skladniki siekac dlugim nozem, az powstana grudki. Dolozyc uprzednio przetarte przez sitko zoltka. Rekoma szybko zagniesc kruche ciasto. Uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na ok 30 min.

Schlodzone ciasto przeciesc na lekko oproszona maka stolnice. Rozwalkowac na placek o grubosci 1 cm. Wylepic nim wylozona pergaminem blache podnoszac brzegi ciasta na wys 3cm.

Jajka umyc, oddzielic zoltka od bialek. Zoltka utzec z cukrem ma puszysta mase. Wymieszac z masa makowa, maka ziemniaczana, tarta bulka i mlekiem. Dodac ubite na sztywno bialka, a nastepnie sode i orzechy. Mase rozsmarowac na ciescie. Piec ok 30 min w tmp 180ºC. Gotowy mazurek mozna polukrowac oraz udekorowac platkami migdalowymi

smacznego

ps. Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Dolacze mazurek do e-ksiazki "Kuchni Wielkanocnej", ktorej autorka bedzie Olga Smile z blogu Smak Imprezy oraz do "konkrursu z jejem" pod patronatem

Konkursowi z Jajem patronuje zPierwszegoTloczenia.pl
Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem!

1 komentarz:

kuchareczka pisze...

Jak mnostwo maku, uwielbiam takie ciasta, w ktorych wiecej jest "srodka",a mniej ciasta. Pozdrawiam bardzo swiatecznie :)