sobota, 16 lutego 2008

Pizza z Presunto i rukala


Pizza- dla jednych to rarytas, dla mnie i owszem rarytas, ale przede wszystkim pozbycie sie nadmiaru produktow roznego rodzaju z lodowki. Tym razem nie zaserwowalam rodzince naszej ulubionej pizzy- smietnik (wegetarianskiej), czyli ze wszystkimi mozliwymi warzywami, ale wyprobowalam polaczenie Presunto i rukoli. Taka pizze jadlam lata temu w jednej z warszawkich restauracji, i musze przyznac, ze pierwsze spotkanie z rukola nie zrobilo na mnie wrazenia. Ale ludzie sie zmieniaja i ich smaki tez.
Rukola (Eruca sativa) zupelnie niedawna porzucila miano zielska i zostala doceniona za swoje walory smakowe i dekoracyjne. Nie jest ona wybredna, jezeli chodzi o rodzaj ziemi i uslonecznienie. Zamierzam zorganizowac sobie maly parapetowo-tarasowy ogrodek zielny, i z pewnoscia zaprosze do niego rukole. Charakteryzuje sie ona poszarpanymi, dlugimi, ciemnozielonymi liscmi a smakiem przypomina..no coz to mieszanka smakowa: chrzanowo-pieprzowo-orzechowa. Jest wysmienitym dodatkiem do salatek, wspaniale komponuje sie z serami, boczkiem i Presunto, owocami cytrusowymi i orzechami. Jej wykorzystanie nie zna granic, potrzeba tylko troche wyobrazni.


Skladniki:
Ciasto:
1/2 kg maki
paczka suszonych drozdzy (11g)
woda
szczypta soli

Dodatki do pizzy:
Presunto
ok. 300g sera (lub w zaleznosci w jakiej ilosci go lubimy, ja uzywam wszystkich ich rodzajow w duzej ilosci)
warzywa: kukurydza (ok. 1/2 puszki), duza cebula, 1 papryka, lub co posiadamy

dodatki: rukola, przyprawa do pizzy, lub oregano, sos pomidorowy z kartonika (ok. 3 duze lyzki) wymieszamy z ketchupem (tyle samo co sosu) i odrobina soli (lub sosu sojowego) i pieprzu.

Sposob wykonania:

Mieszamy make z drozdzami i sola i dolewamy tyle wody by ciasto nie kleilo sie do rak. Nie moze byc tez za twarde, poniewaz bedzie opornie roslo. Miske nakrywamy sciereczka (ciasto drozdzowe nie znosi przeciagow) i odstawiamy w cieplym miejscu do wyrosniecia. W tym czasie kroimi umyte warzywa wedlog upodobania, rwiemy presunto na mniejsze kawalki, tarkujemy ser, przygotowujemy sos pomidorowy i wykladamy duza blache pergaminem. Gdy ciasto podwoi swoja objetosc, wyjmujemy go z miski i rozwalkowujemy (do rozmiarow blaszki) na posypanym maka blacie. Przekladamy ciasto na papier i smarujemy dokladnie (zwlaszcza po bokach) sosem pomidorowym. Ukladamy warzywa i presunto (zostawiajac kilka kawalkow do ulozenia na wierzchu pizzy), posypujemy przyprawa do pizzy, lub samym oregano, wowczas rowniez solimy. Wysypujemy potarkowany ser i ukladamy pozostale kawalki presunto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez ok. 30 min. Kroimi na male kawalki i dekorujemy rukola. Palce lizac! Smacznego.

*zdjecie na gorze to wersja z rukola dla moich nie przepadajacych za zielskiem zarloczkow, ta tutaj to moja :)))

4 komentarze:

Bea pisze...

ja tez kocham rukole!!robie tez z niej czesto pesto, ktore mozna wykorzystac i do pizzy, i do risotto; bo ja niestety wszelakie 'zielsko' musze ukrywac ;)

Agata pisze...

Dla mojej rodzinki wszystko co przypomina zielsko jest "beee", zatem mielenie to swietny sposob:))

Małgoś pisze...

Kocham pizze! Uwielbiam rukolę! A pizza z rukolą jest boska! Mogłabym jeść i jeść...

Agata pisze...

Czesc Malgosiu:)Oj lubie ta rukole, lubie. Chyba powinnismy zalozyc jakis klub milosnika rukoli!