poniedziałek, 23 marca 2009

DZIEN 19- pozostalo 9 dni

Alentejo jest pieknym regionem Portugalii, slawnym ze swoich winnic, pol drzew oliwkowych, pysznego jedzenia i bardzo milych ludzi. Dlatego wybralismy sie na przejazdzke w tamte regiony, a gdy zglodnielismy, zatrzymalismy sie w poblizu tamy. Tam znajdowala sie restauracja serwujaca potrawy portugalskie i brazylijskie. Pogoda byla piekna, wysiedlismy z samochodu i nagle uslyszelismy symfonie dziesiatek dzwonkow- to krowy wracaly z pola. Moj poltora- roczny synek byl zachwycony, bo po raz pierwszy w zyciu widzial takie stwory. Slonce, zapach, kwiaty- piekne wiejskie klimaty, ktore uwielbiam, to bylo to co potrzebowalo moje serce. Weszlismy do budynku w ktorym znajdowala sie restauracja. W "przedsionku" znajdowal sie bar i bardzo wasaty mezczyzna. Uklonilismy sie grzecznie i weszlismy do glownej sali gdzie polowa stolikow byla pusta. Zauwazylismy pania ktora krzatala sie miedzy goscmi, ale ze nie zwracala na nas uwagi postanowilismy usiasc przy stoliku ktory nam sie podobal, maz przysunal specjalne siodelko synkowi i czekalismy. Pani nadal sie krzatala miedzy stolikami i nadal nie zwracala najmniejszej uwagi na nas. Dalo sie odczuc ze klientela lokalu pochodzi z okolic, zazylosc bila w oczy. A my nadal czekalismy na karte. Po 20 minutach czekania (i obserwowania) podnioslam niesmialo reke w prosbie by do nas podeszala. Pani zrobila mine typu- chwi-lecz-ke, nie widzisz ze mam duzo roboty?. Poszla do wasacza i cos mu szepnela. To on nas obslugiwal, jako jedynych z calej sali. Bardzo sympatyczny czlowiek. I choc jedzenie bylo wysmienite to niesmak pozostal: dlaczego zostalismy tak potraktowani? Od razu po nas widac ze nie jestesmy Portugalczykami- ja blodie a maz Hindus, czyzby dlatego?

.....................................................................................

SNIADANIE:
2 jablka
1 gruszka
jogurt z soi
Wcinac razem lub osobno


LUNCH:

filety z porco preto (czarnej swini), bardzo popularne w PT
zestaw surowek
Filety posolic i zgrilowac. Podawac z zestawem surowek


DINNER:
Ziemniaczki w plasterki
Porcja dla calej rodziny
1kg ziemniakow
1/2 cebuli
sol pieprz
2 lyzki oliwy z oliwek
ogorek, sol koperek
Ziemniaki obrac i pokroic w cienkie plasterki a nastepnie smazyc na goracej patelni z oliwa. Lekko podrumienic i zmniejszyc gaz do minimum (pamietac o czestym mieszaniu). Cebule pokroic w kostke i dodac do ziemniakow. Doprawic sola i pieprzem, nadal smazyc pod przykryciem do miekkosci warzyw. Rodzina lubi do tego smazone jajko. Ja jadlam ziemniaki z ogorkiem

Brak komentarzy: